Vid ägarbyte får fastighetsägarna själva fördela och reglera skulder. Eftersom fakturan delvis avser tidigare månader betyder det att den tidigare ägaren oftast ska betala en del av fakturan. Om ägarbyte görs före den 31 maj ska uppdelning av kostnaderna göras för både innevarande och nästkommande år.
Exempel: Ägarbyte sker den 1 maj. Kvartalsräkningen som kommer i maj ska belasta den förre ägaren till en tredjedel vad gäller debitering för kvartal 2. Årsjusteringen berör helt och hållet den tidigare ägaren eftersom de avser föregående år. Se bilaga 7.
Nästkommande års maj-faktura innehåller justeringar för det år då ägarbytet skedde. Eftersom den förre ägaren bodde i huset under fyra månader är en del av justeringen dennes. Uppdelningen av justeringen för värme (MWh) kan beräknas så här:
Räkna ut årsförbrukningen för det gångna året. Årsförbrukningen är t ex 12,5 MWh. Med hjälp av mätaravläsningen vid ägarbytet beräknas den förre ägarens del av årsförbrukningen, säg att den är 4,2 MWh. Om justeringsbeloppet för värme är minus 1250 kr ska den förre ägaren ha 4,2/12,5×1250=420 kr tillbaka. Om justeringsbeloppet däremot är positivt ska den förre ägaren betala en del av detta.
På motsvarande sätt beräknas justeringen för kallvatten.
Med det fjärravläsbara systemet kan man själv hämta in förbrukningsvärdena för värme, kallvatten och garageel (för de med garage i länga).
Alternativt kan man vid ägarbyte beräkna en trolig kostnadsfördelning och göra upp det hela med en gång.